Consells de l’escola Sagrat Cor per fer d’aquestes festes un Nadal + Sostenible

1. Nadal + sostenible amb la natura

És important tenir cura de la natura i, en èpoques nadalenques, s’utilitzen algunes plantes per guarnir les cases. La molsa, per exemple, és un element molt utilitzat per els pessebres i s’ha d’anar en compte amb la seva utilització, ja que protegeix el sòl del bosc. Per tal de protegir aquesta planta es poden fer servir altres materials com sorra, serradures tenyides, fulles seques, etc. El grèvol, el vesc, i altres plantes tenen fruits que són font d’aliment d’alguns animals i és important utilitzar-les el mínim possible. Pel que fa els arbres de Nadal és important adquirir-los en vivers i plantacions controlades, ja que la seva tala incontrolada perjudica greument el medi ambient. Quan passi l’època de Nadal, aquests arbres es poden portar a la deixalleria per què en facin compost. L’Abet no és l’únic arbre que es pot fer servir com “Arbre de Nadal” sinó que l’alzina, l’arboç o el llentiscle són altres espècies, més avituades al clima, i que també poden fer aquesta funció.

2. Els àpats de Nadal + sostenibles

Durant les festes nadalenques hi ha molts àpats i solen ser abundants. Per tal de garantir-ne la seva sostenibilitat s’ha d’intentar comprar la quantitat justa de menjar, ja que llençar menjar és un contrasentit ètic i una despesa monetària innecessària. Si es calcula bé el que es necessita en cada àpat ens assegurem gastar tot el menjar i no tenir una despesa econòmica major de la necessària. A més, si en les menjades s’utilitzen productes naturals i locals s’evita el consum de carburants en el transport dels productes i, també el consum de d’envasos i embolcalls. Aquirir productes certificats ecològicament també és una bona iniciativa per reduir la petjada ecològica. Una altra mesura per evitar la generació d’una gran quantitat de deixalles és promoure l’ús de vaixelles clàssiques i de tovallons i tovalles de roba, i no, d’un sol ús.

3. Els residus de Nadal + sostenible

Durant el Nadal no deixa de ser important el reciclatge i com que l’arbre de Nadal normalment no sobreviu, és important portar-lo a un punt de recollida per fer-ne compost. També es pot reciclar el paper i el cartró dels embolcalls dels regals o, fins i tot, reutilitzar-lo per a altres regals.

Les ampolles de vidre són 100% reciclables, així que representen un gran estalvi de matèries primeres

Els guarniments de Nadal es poden fer amb material reciclat, això suposa una manera de reduir residus i potenciar la imaginació convertint un residu amb un objecte decoratiu.

4. Les joguines del Nadal + sostenible

S’ha de vigilar amb el material que estan fetes les joguines. Les que estan fetes amb fusta, paper, cartró, metall, cotí, llana, etc. No causen impacte ambiental i estan confeccionades d’una forma artesanal.

5. Nadal amb mobilitat + sostenible

En èpoques Nadalenques hi ha grans col·lapses circulatòries, per evitar-los, agafar el transport públic, anar en bicicleta o a peu, és una bona alternativa. D’aquesta manera es guanya temps.

6. L’energia al Nadal + sostenible

L’energia és un be limitat i, a més, els processos d’obtenció generen impactes sobre la natura. És important regular els termòstats de la calefacció i aprofitar la llum i l’escalfó del sol. Les bombetes de baix consum també són una bona alternativa per no gastar tanta energia, igual que les piles recarregables en les joguines.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s