Què són les escoles verdes?

En aquest blog segur que heu pogut observar més d’una vegada les paraules ‘escoles verdes’. Però què és una escola verda i quin paper juga en el nostre futur reportatge?

Dues de les escoles que hem esollit, el CEIP Eugeni d’Ors de Valls i l’Escola del Sagrat Cor de Tarragona, són escoles verdes i per això creiem adient, abans de començar a penjar-vos alguns dels resultats de la nostra investigació, definir-vos  sobre què  busquem informació.

Aquestes escoles, com el seu nom indica, són centres educatius que per la seva tasca a favor del medi ambient i pel seu treball constant en pro de l’educació ambiental han estat distingits amb el certificat d’escoles verdes .

Segons el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, el programa escoles verdes persegueix un doble objectiu:

  • Ajudar els centres en la seva ambientalització, és a dir, a incorporar la dimensió ambiental tant en la seva gestió com en el seu currículum.
  • Identificar, dins del conjunt del país, els centres compromesos en la pròpia millora ambiental i, per tant, en la del seu entorn.

Per iniciar aquest procés d’ambientalització, el primer pas que fa el centre és redactar el seu Pla de cohesió ambiental (o Agenda 21 de centre), on es defineixen els trets i els objectius ambientals del centre. Aquests objectius es duran a terme al llarg dels diferents cursos escolars mitjançant els programes d’Acció, els quals recullen les actuacions concretes de millora ambiental que el centre es compromet a realitzar durant un període de dos cursos escolars.

Però, considerant que els centres no han de ser una realitat aïllada i diferent del seu entorn, aquest programa vol, també, promoure la participació del centre en projectes locals de millora ambiental. Per tant, aquests centres poden esdevenir un dels motors del programa de sostenibilitat a escala local, de l’Agenda 21 del seu municipi. Per aconseguir-ho, es promou que s’incloguin actuacions de millora ambiental local en els seus programes d’Acció.

Actualment, unes 227 escoles d’arreu de Catalunya disposen del distintiu d’Escola Verda i nosaltres en visitarem dues per veure quines tasques duen a terme a favor del medi ambient en general i, més concretament, del reciclatge.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s